Профілактика закрепів у людей похилого віку

Закреп – багатопричинний синдром сповільненого, утрудненого чи систематично недостатнього спорожнення кишечнику. Ознаками хронічного закрепу є:

  • затримка спорожнення кишечнику більше ніж на 48 (72) годин;
  • виділення малої кількості калу (менше 35г/добу);
  • відсутність відчуття повного спорожнення кишечника після дефекації;
  • виділення калу великої щільності і сухості, який травмує задньопрохідний отвір та приводить до запальних процесів;
  • біль при дефекації;
  • необхідність у сильних потугах при дефекації;
  • зміна звичного ритму спорожнення кишечнику.

Якщо вказані симптоми  спостерігаються більше 6 тижнів це вказує на хронічний закреп. Закрепами страждає приблизно 2 % населення, але ця цифра збільшується після 65 років, досягаючи 10 % у людей старше 70 років.

Причини закрепу:

  • справжній закреп, обумовлений сповільненням переміщення вмісту по кишечнику (атонія кишечнику);
  • закреп, пов’язаний з порушенням нервово-рефлекторної регуляції акту дефекації (ускладнення гіпотиреозу, пошкодження спинного мозку та нервів тазу) – вторинний закреп;
  • порушення структур товстої кишки (анальна тріщина, геморой, пухлина, післяопераційне звуження);
  • психогенні фактори (депресія);
  • негативна дія ліків.

Однією з основних причин виникнення атонічного закрепу є нерегулярне і недостатнє харчування, недостатнє споживання рослинної клітковини та інших харчових продуктів, які стимулюють функцію кишечника, дефіцит вітамінів і мікроелементів. Виникненню атонії сприяють ендокринні розлади (клімакс, цукровий діабет, гіпотиреоз), а також паркінсонізм, ішемія кишечнику  на фоні атеросклерозу, спинальні розлади, депресії, інтоксикації і отруєння їжею та медикаментами, зміни умов проживання і харчування. Велике значення у виникненні закрепів у людей літнього віку має гіподинамія, малорухомий спосіб життя.

Хронічний закреп

Може сприяти виникненню небезпечних ускладнень. При ліжковому режимі (інфаркт міокарду, інсульт тощо) атонічний закреп з метеоризмом кишечнику сприяють підпиранню діафрагми, стисненню нижніх відділів легень та виникненню застійних пневмоній. У цих випадках саме нормалізація спорожнення кишечнику сприяє видужанню. Хронічні закрепи можуть спровокувати рефлекторне посилення гіпертонічних кризів та приступів стенокардії, пароксизмів аритмій серця. Нетримання сечі може виникати внаслідок тиску фекальних мас на сечовий міхур. Крім того, хронічні закрепи приводять до депресій, зниженню фізичної та емоційної активності, працездатності; інтоксикація за рахунок всмоктування токсичних речовин з кишечнику сприяють передчасному старінню.

Рекомендації по боротьбі з закрепами

Вироблення або відновлення рефлексу вранішньої дефекації:

  • до вранішнього туалету — самомасаж у ліжку протягом 5 хв. круговими рухами за годинниковою стрілкою, та вправи з напруженням черевного пресу;
  • споживання перед сніданком 200 мл газованих напоїв або фруктових соків;
  • відвідання туалету у один і той же час, бажано вранці після достатньо масивного сніданку (для активації шлунково-товстокишечного рефлексу);
  • наявність комфортного туалету;
  • прийняття для дефекації фізіологічного положення (з підтянутими колінами, ноги на невисокій лавочці);
  • дефекація без поспіху і зовнішніх перешкод (регулярне подавлення позиву до дефекації, яке пов’язане з поспішністю вранці або з небажанням оправлятися у некомфортному громадському туалеті трансформується у звичні закрепи);
  • застосування при необхідності абдомінального корсету, для збільшення внутрішньочеревного тиску при слабкости м’язів черевної стінки;
  • не наїдатися на ніч, прогулянки (особливо перед сном), прохолодний душ перед сном.

Дуже важливою є дієтотерапія.Велике значення має регулярність і ритуал споживання їжі (сервіровка столу, зовнішній вигляд блюда). Для покращення функції кишечнику рекомендується вранці випити склянку холодної води, узвару (компот з сухофруктів) або фіточаю з послаблюючим ефектом (депурафлукс), а на ніч – склянку кефіру чи 2-3 запечені яблука. Хворий повинен випивати достатню кількість рідини, частіше споживати чорні сорти хліба з висівками та продукти, багаті на рослинні волокна (морква, буряк, капуста, гарбуз, кукурудза, інжир, чорнослив, абрикос).

Необхідно включати до раціону ягоди і фрукти, які зменшують дисбактеріоз  (клюква, кизил, яблука, лимони, чорниці, червона смородина). Корисним харчовим продуктом при закрепі є гречана каша, моториці кишечнику сприяє жирна їжа (олія та масло, сметана). Можна приймати харчові добавки — препарати клітковини, висівки (краще увечері, запиваючи соком або кефіром).

При цьому слід обмежувати продукти з таніном ( чай, какао, червоне вино, чорниці), а також перетерті блюда і киселі. Картопля може сприяти закрепу внаслідок високого вмісту крохмалю. Не слід вживати основну кількість їжі у вечірній час,овкільки це подовжує кишковий транзи

Про нас

Геронтологічний інформаційно — консультативний центр ДУ «Інститут геронтології імені Д. Ф. Чеботарьова НАМН України».  Забезпечення населення інформацією про шляхи та джерела вирішення медико- соціальних, побутових та інших проблем людей літнього віку,

Соціальні медіа