В Інституті геронтології Національної медичної академії України при підтримці Фонду народонаселення ООН з 2009 року працює Геронтологічний інформаційно-консультативний центр, який опікується не тільки наданням інформації щодо можливості отримання людьми літнього віку різноманітних послуг, але і розповсюдженням знань, які спрямовані на покращення і подовження життя цій категорії населення. В інформаційному Центрі постійно проводиться аналіз запитань, які надходять від людей літнього віку та членів їх сімей. На основі цього аналізу були виділені найчастіші запитання, відповіді на які наведені у цьому розділі довідника. Сподіваємося, що вони будуть корисними для забезпечення  Вам активного здорового довголіття.

12.1. Забезпечення   здорового способу життя

Здоровий спосіб життя  є важливим фактором, що сприяє підтримці фізичного і психічного добробуту, збільшенню тривалості активного життя  людини. Головне, щоб сама людина захотіла залишатися здоровою, активною і незалежною. Здоров'я можна поліпшити шляхом зміни способу повсякденного життя, і зробити це, як говорить прислів'я, «ніколи не пізно».

 

  1. Які  ж основні фактори, що визначають здоровий спосіб життя для людей старшого віку ?
  • Рухова активність. Виконуючи адекватно підібране фізичне навантаження, люди похилого віку можуть протистояти проявам старіння і залишатися, наскільки це можливо, активними. Кількість і тип вправ залежать від фізичного стану організму.
  • Збалансоване і різноманітне  харчування.
  • Відмова від паління. Багато літніх людей вважають, що немає сенсу кидати цю шкідливу звичку, оскільки шкоди здоров'ю вже заподіяно. Безперечно, деякі незворотні зміни в організмі вже сталися, але відмова від куріння в будь-якому віці покращує загальний стан і, тим самим, приносить користь здоров'ю.
  • Обмеження у вживанні алкоголю та кави .
  • Запобігання стресів .
  • Активна розумова діяльність.
  • Розслаблення і міцний сон.
  • Сексуальна та соціальна активність. Постійне стимулювання до втілення у життя своїх бажань і реалізації власних ідей, а також прагнення до активної корисної діяльності. Це важливо для збереження гарної фізичної форми та розумової активності.
  • Загартовування.
  • Підтримання хороших відносин з рідними і друзями.
  • Дотримання принципів безпеки життя людини літнього віку. Наявність безпечного навколишнього середовища (проживання в теплому, сухому приміщенні, підтримання чистого та свіжого повітря і т.д.).
  • Дотримання правил особистої гігієни.
  1. Враховуючи широку розповсюдженість і негативний вплив паління на розвиток найбільш важких захворювань у людей літнього віку, доцільно зупинитися на цій шкідливій звичці.

Нікотин впливає на характер обмінних процесів в організмі Так, кофеін у організмі курця руйнується швидше і тому курці для підтримання звичного рівня кофеіну п’ють більше кави. Це потрібно пам’ятати тим, хто кидає палити. Якщо вони продовжать пити ту ж кількість кави, то це може призвести до підвишення концентрації в крові кофеіну в 2,5 рази і, відповідно, до більшого ризику виникнення ускладнень. Відмічено, що у курців при знасному споживанні овочів і фруктів підвищується ризик виникнення раку кишечника.
У жінок, які палять, частіше виникають аменорея, кровотечі, рання менопауза, токсичний зоб. В результаті хронічної тютюнової інтоксикації  скорочується очікувана тривалість життя: 35-річна жінка, яка палить, проживе на 5 років, а 35-річний чоловік, який палить,- на 7 років менше, ніж їх однолітки, які не палять.
Україну відносять до країн з високою розповсюдженістю паління. Палять 51% чоловіків працездатного віку в міській місцевості і 60% - в сільській місцевості. За 20-річний період поширеність паління серед міських жінок зросла від 5 до 20%. В Україні на кожну людину припадає в середньому близько 4,5 сигарети в день, приблизно в 2 рази більше, ніж в середньому на земній кулі. Курці складають третину всього працездатного населення України
3.  Які основні перешкоди у відмові від паління
·       Недостатня інформованість населення і кожного пацієнта про наслідки паління.
·       Відсутність особистої мотивації на відмову від паління.
·       Сформована нікотинова залежність.
4. Які   рекомендації для полегшення відвикання від паління:
·            не вживати продукти, що посилюють бажання палити (міцний чай та кава, алкоголь, гострі і солоні продукти);
·            для зменшення інтоксикації збільшити вживання рідини, особливо лужних напоїв (мінеральна вода, соки, овочеві відвари);
·            для ліквідації дефіциту вітамінів збільшити вживання овочів та фруктів;
·            обмежити енергоємність їжі.
·            Підтримка родичів та  проведення відповідних профілактичних державних заходів.

  • до початку занять і, періодично, на фоні тренувань пройти обстеження відносно наявності захворювань, отримати інформацію відносно можливих обмежень відносно видів і інтенсивності навантажень їх поєднання з медикаментозним і немедикаментозним лікуванням;
  • для зменшення ризику переломів під час фізичних навантажень, враховуючи віко залежне прогресування остеопорозу, особливо у жінок, рекомендується частіше бувати на  відкритому повітрі та профілактичний прийом препаратів кальцію і вітаміну Д );
  • важливим є  періодичне вимірювання  артеріального тиску ( у нормі 110/80 - 140/90 мм рт. ст.)  у різний час доби та у різному положенні.
  • -а також  контроль частоти серцевих скорочень   вранці у спокої, після фізичних та емоційних навантажень, а також перед сном для контролю за адекватністю навантажень (оптимальні значення у спокої 58 – 80 за хвилину).
  • сезонний характер роботи, у зв’язку з чим людина (при відсутності у проміжках адекватного фізичного навантаження) не підготовлена до її раптового початку;
  • недостатнє попереднє обстеження людини відносно наявних захворювань (артеріальна гіпертензія або гіпотензія, порушення мозкового кровопотоку або опорно-рухового апарату, ішемічна хвороба серця тощо) з визначенням можливості виконання тих чи інших видів навантаження;
  • виконання роботи на присадибній ділянці у несприятливих умовах (зігнуте положення; різкі коливання температури, вітру та сонячного опромінення; неадекватне дозування навантажень;обмеженість видів рухів тощо);
  • обмежені можливості своєчасного надання невідкладної допомоги при раптовому погіршенні стану здоров’я (віддаленість від осередків медичної допомоги).
  • медичне обстеження (попереднє- для визначення можливих видів і інтенсивності фізичного навантаження та поточне – для корекції навантажень та, при необхідності, медикаментозного і немедикаментозного лікування);
  • попередня фізична підготовка  -не менше рівня першого етапу фізичних тренувань;
  • проведення роботи на ділянці у комфортних кліматичних і психологічних умовах, поточний контроль за її адекватністю (аналіз самопочуття, при необхідності –додаткове обстеження, наприклад, моніторування ЕКГ та артеріального тиску підчас роботи);
  • при наявності обмежень, викликаних ураженням різних органів і систем – використання модифікованих умов роботи та знарядь праці (наприклад, при неможливості значних нахилів - розміщення рослин у високих піддонах, використання знарядь праці з довгими ручками тощо);
  • поєднання роботи з різноманітними фізичними тренуваннями, насамперед прогулянками, а також приємними для конкретної людини формами активного відпочинку(малювання, читання, спілкування з друзями і родиною тощо).
  • Ішемічної хвороби серця    та інсульту,  раку товстого кишечнику - на 20-30  %,
  • Гіпертонії,  діабету, раку молочної залози 10-  12 %;
  • Переломів на фоні остеопорозу - на 18 % .

10.  Враховуючи актуальність проблеми боротьбі з ожирінням виникає питання , як їсти мало і при цьому бути ситим?
·                           До початку прийому їжі бажано з’їсти продукти високого насичення. До них можна віднести, насамперед, овочі і фрукти, які містять багато води, повітря та клітковини. Наприклад, яблука містять біля 25 % повітря і при переварюванні утворюють специфічний гормон „GLP-1”, який посилає до мозку сигнал насичення.
·                           Рекомендуються також продукти, що містять білок, який краще сприяє насиченню , ніж вуглеводи та жири.
·                           Рекомендується вживати в’язку їжу. Так, каша заповнює шлунок удвічі більше, ніж пластівці.
·                           Не рекомендується часто їсти під час перегляду телевізійних програм та у колі друзів, насамоті, зазвичай, людина з’їдає менше.
·                           А також, як ми вже казали, має значення тривале пережовування їжі.
На відчуття насичення впливає надлишкова вага, при наявності якої зменшується вироблення гормону ситості зі зменшенням відчуття задоволення від їжі. В результаті людина змушена їсти більше жирної і солодкої їжі, щоб отримати тіж приємні відчуття, які у неї були раніше.
·   Не об’їдайтеся. Замість звичних багатьом   3000 кілокалорій на добу задовольняйтеся половиною з цього. Такий мінімум розвантажує клітини і підтримує їх активність.
·     У жінок зморшки з’являться пізніше при регулярному споживанні печінки і горіхів. Людям старше 40 років корисна морква, солі кальцію для кісток і магнію для серця. Чоловікам старше 40 потрібно  вживати більше твердого сиру.
·   Майте свою точку зору. Людина, яка пасивно покладається на зовнішні обставини, частіше впадає в депресію.
·   Рухайтесь. Навіть декілька хвилин на день занять спортом подовжують життя. При рухах виділяються гормони росту, які омолоджують тканини організму.
·   Спіть у прохолоді (при температурі 17о -18о С).Сповільнення обміну речовин захищають організм від старіння.
·   Не затримуйтесь на негативі. Ті, хто у всіх проблемах звинувачує себе, не обговорює їх з близькими, подавляють свій гнів і образи, частіше хворіють , у тому числі пухлинами.
·   Час від часу балуйте себе. Не потрібно бути аскетом. Час від часу дозволяйте собі щось смачне і навіть шкідливе.
·    Тренуйте сіру речовину. Вчіть напам’ять вірші та анекдоти, розгадуйте кросворди, вчіть іноземні мови. Це сповільнює процес вікової деградації інтелекту, активізує роботу серцево-судинної системи і обмін речовин. Люди з вищою освітою живуть довше, у них пізніше виникає хвороба Альцгеймера.
·   Смійся, плач і кричи. Хто рідко плаче, коли має великі переживання, той частіше хворіє (виразкою шлунка, хворобами печінки і т.л.)  і раніше помирає. Не будьте самотніми. Людина виглядає молодшою своїх років, якщо   почуває у серці любов. При цьому виділяється гормон щастя, який покращує стан імунної системи і судин. Зі сльозами організм позбувається гормонів стресу. Крім того, у сльозах виявлені морфіноподібні речовини, які мають заспокійливу дію.

 

До найбільш важливих факторів, що визначають здоровий спосіб життя   відноситься:

Нікотин стимулює посилений викид у кров високоактивних речовин (адреналін, норадреналін та інші), що прискорюють атеросклеротичний процес у артеріях, підвищують частоту серцевих скорочень та артеріальний тиск з ростом навантаження на серце, провокують спазми артерій серця і нижніх кінцівок, підвищують схильність до тромбоутворень. В результаті паління сприяє виникненню інфаркту міокарда, ендартеріїту нижніх кінцівок, які можуть призвести до болей при ходьбі, виразок і навіть до ампутації. Погіршується кровопостачання всіх органів.  Тривалий вплив смол, окису вуглецю, подразнюючих засобів та ціаністого водню спричиняють злоякісні та серцево-судинні захворювання, бронхіти та емфізему легень.Смертність від серцево-судинних захворювань серед курців в 2 рази вища, ніж серед тих, хто не палить. Паління спричиняє 30% всіх випадків смерті від онкологічних захворювань і 90% випадків захворювання раком легень. У курців в 5-8 разів частіше розвиваються хронічні обструктивні захворювання легень. Діти курців мають значно гірші імунологічні показники і тому вони схильні до частих інфекцій.


5. Які   основні рекомендації відносно фізичної активності людей літнього віку

Перш  за все треба  Визначити свій функціональний стан і готовність до занять фізичною культурою:

Другим  правилом є поступове збільшення  об’єму і інтенсивності фізичних вправ  та активного відпочинку:   починати потрібно з ранкової зарядки, яка  підвищує фізичну і розумову активність, її тривалість спочатку складає 10-15 хвилин, а у подальшому може збільшуватися до 30 хвилин.

Під впливом тренувань фізичні навантаження виконуються більш економно, з меншим напруженням органів і систем. Важливо, щоб  Інтенсивність, характер і тривалість навантажень   відповідали функціональному стану людини. Занадто інтенсивні попередні навантаження знижують працездатність і ефективність відновлення під час відпочинку. Для самостійного контролю необхідно вміти визначати адекватність навантаження у процесі заняття. Для приблизної оцінки рівня навантаження можна використати такий простий метод. При максимальному фізичному навантаженні людина може виговорити тільки окремі склади або звуки, при значному – окремі слова, а при навантаженні середньої важкості – короткі речення.

Дуже важливим також є, щоб Тренування  були регулярними протягом року і не мали довгих перерв. Вид тренування повинен бути адекватним віку людини, його конституційним особливостям та наявним захворюванням. Наприклад, заняття бігом протипоказані людям з ожирінням та з ортопедичними проблемами.

6. Важливим і розповсюдженим видом фізичної активності людей літнього віку є робота на присадибній ділянці. поряд з безумовно позитивним аспектом такої діяльності, вона може спричинити суттєве погіршення здоров’я. що ви можете сказати з цього приводу?

Особливостями такої діяльності є:

У зв’язку з цим, для забезпечення корисності та безпечності фізичних навантажень під час дачного сезону необхідно:

Проведені спостереження вітчизняних та закордонних лікарів показали, що Адекватні фізичні навантаження сприяють зменшенню частоти виникнення:


7. Дуже важливим фактором, який визначає якість і тривалість життя людини є особливості її харчування, особливо  у літньому віці. що ви можете сказати з цього приводу?

При побудові харчових раціонів для осіб літнього віку необхідна адаптація   складу і   властивостей харчових продуктів до фізіологічних особливостей організму літніх людей. Їх харчування повинно бути не тільки повноцінним, але і збалансованим, з урахуванням насамперед  вікових особливостей організму.

По-перше, максимально різноманітним з достатнім вмістом білків, жирів, вуглеводів, вітамінів і мінеральних речовин, а також енергетично  збалансованим, тобто калорійність раціону повинна відповідати енерготратам організму. З віком зменшується фізична активність і з'являється схильність до надлишкової маси тіла, тому калорійність раціону необхідно дещо знизити. Іноді при цьому корисно проводити розвантажувальні дні (за рекомендацією  лікаря , здебільшого 1 раз на тиждень). Якщо повністю не істи важко, то в такий день слід пити тільки сирі соки або їсти який небудь один вид фруктів. При повноцінному харчуванні калорійність суточного раціону не повинна перевищувати 2000-2500 кілокалорій, навіть при значному фізичному навантаженні, але при обов’язковому дотриманні необхідного для життєдіяльності набору продуктів.

Але, слід пам’ятати, що зменшуючи кількість їжі і калорійність раціону, не можна різко обмежувати споживання білків, особливо тваринних, що містять незамінні амінокислоти. Тому  людям літнього віку краще вживати молочні і рибні продукти, тому що вони   краще засвоюються і мають високу живильну цінність. Молоко містить майже всі необхідні людині речовини, це продукт, збалансований самою природою. . Крім цього, молоко і молочнокислі продукти мають діуретичну (сечогінну) дію.  Але, Незбиране молоко не завжди добре переноситься людьми похилого віку, тому його можна добавляти в чай, каву, слід також широко використовувати  кисломолочні продукти, що перешкоджають розвитку гнильних мікробів у товстій кишці, регулюють кишкову моторику, перешкоджають розвитку закрепів. У раціон літньої людини корисно вводити таке джерело білків, як сир, що містить порівняно велику кількість корисного для обмінних процесів метіоніну. Твердий Сир, у котрому багато білків і кальцію, для людей похилого віку рекомендується тільки негострих і нежирних сортів.

Яйця мають найкращий, близький до оптимального, амінокислотний склад білків, тому 2-3 рази на тиждень їх корисно включати в харчування  у вигляді омлету або некруто.

У раціоні літньої людини повинно бути і достатня кількість рослинних білків (половина від загальної кількості). Таке співвідношення в їжі тваринних і рослинних білків сприяє їхньому кращому перетравленню, всмоктуванню і засвоєнню. Джерелами рослинних білків служать хліб, хлібобулочні вироби, крупи, бобові (соя, горох, квасоля).

У раціоні літньої людини доцільно дещо знизити кількість жиру (до 70-80 г у день), особливо тваринних жирів, що входять до складу м'ясних продуктів. З загальної кількості жиру біля 25-30 г повинні складати рослинні олії (соняшникова, кукурудзяна, оливкова, соєва та ін.). Бажано їх вживати в нерафінованому вигляді, додаючи в салати, вінегрети, до відвареної картоплі та у інші блюда. Кращими джерелами тваринних жирів вважаються молочні (вершки, сметана) у кількості 20-25 г у день. М'ясні блюда повинні вживатися  не більш ніж один раз  протягом  дня, а 1-2 дні на тиждень м'ясо можна цілком виключити з харчування, замінивши його рибними і молочними продуктами. М'ясо слід переважно вживати нежирних сортів і в відварному вигляді. Рибу доцільно також відварювати, використовувати переважно нежирні сорти - морську ( навага, хек) і річкову (судак, щука).

Надлишок вуглеводів у харчуванні веде до збільшення маси тіла, що несприятливо впливає на стан серцево-судинної системи та обмінних процесів в організмі. У зв'язку з цим із віком рекомендується обмежити вжиток солодощів, кондитерських, хлібобулочних та макаронних виробів. Водночас  рекомендується якомога ширше використовувати в харчуванні продукти, що є джерелами складних вуглеводів і містять рослинні білки, вітаміни, мікроелементи, клітковину - хліб грубого помолу, висівковий хліб, каша з вівсяної і гречаної крупи, бобові, різноманітні сирі овочі, ягоди і фрукти, мед, горіхи, пророщені зерна, нешлифовані крупи. Вжиток бобових слід декілька обмежити через посилення під їхнім впливом бродильних процесів, що викликають здуття живота і  несприятливо відбивається на стані серцево-судинної системи.

Вікові особливості шлунково-кишкового тракту (наприклад, атрофічний гастрит) є причиною нерідкої у людей похилого віку вітамінної недостатності (вітамінів В2, В6, В12, РР, аскорбінової кислоти), що призводить до зниження активності багатьох ферментних систем організму і розвитку обмінних порушень. Тому доцільно вживати в їжу джерела цих вітамінів - свіжі овочі, фрукти, ягоди, кисломолочні продукти, вівсяну і гречану крупи, горіхи. При цьому дуже важливо додержуватися їх правильної кулінарної обробки. Недоцільно систематично користуватися консервованими продуктами, концентратами, тому що в процесі технологічного опрацювання вітаміни в них руйнуються. Превагу потрібно віддавати сирим овочам і фруктам, бажано протягом цілого року.

Поряд із цим необхідно достатнє надходження з їжею і мінеральних речовин. В організмі людей похилого віку знижується вміст заліза, калію, марганцю, кальцію. Ці мінеральні речовини присутні в таких продуктах харчування, як овочі, фрукти, ягоди, морські продукти.

З віком добова потреба у вітамінах збільшується. Це в першу чергу стосується водорозчинних вітамінів (С, РР, групи В). Вітаміни С та РР мають судиннозміцнюючу та антиатеросклеротичну дію. Також вітамін С нормалізує холестериновий обмін і підвищує опірність організму хворобам. Велика кількість вітаміну С міститься у шипшині,  чорній смородині, кропі, хроні, зелені петрушки, в інших ягодах, овочах та фруктах. Слід сказати, що взимку вітамін С дуже добре зберігається у квашеній капусті.

Вітамін РР необхідний для підтримки нормального стану капілярів. Він підвищує міцність та знижує проникність стінки судин. Багато вітаміну РР міститься також  у чорній смородині та шипшині.


8. У зимові та весняні місяці року, коли у натуральних продуктах кількість вітамінів зменшується, рекомендується приймати комплекси полівітамінов та мікроелементів, які сприяють нормалізації обміну речовин та попереджують передчасне старіння. що ви можете сказати з цього приводу?

Слід відзначити, що в сучасних умовах вирощування та зберігання харчових продуктів вміст у них вітамінів і мінералів суттєво нижчий ніж 30-40 років тому, тому люди літнього віку можуть приймати такі  комплекси тривалий час

Іншим основним принципом раціонального харчування людей літнього віку є його антиатерогенна спрямованість. Це не тільки зниження калорійності їжа, але також обмеження продуктів, що містять холестерин (печінка, нирки, мізки, жирні сорти м'яса, ікра риб, яєчні жовтки), і тваринних жирів, багатих насиченими жирними кислотами, заміна їх рослинними оліями, які є  джерелами моно- і поліненасичених жирних кислот,  що попереджують ураження серця і судин . Корисно вводити в раціон і тваринні джерела поліненасичених жирних кислот  - морську жирну рибу (скумбрію, сардину, оселедець івасі) по 300-400 г у тиждень у запеченому або консервованому виді у помірній кількості.

З перших блюд варто віддавати перевагу вегетаріанським (круп'яним, молочним, овочевим і фруктовим), м'ясні і рибні бульйони припускаються не частіше 2-3 разів у тиждень. Переважно вживати відварне м'ясо або рибу, у яких утримується менше екстрактивних речовин, що збуджують серцево-судинну систему. Також необхідно достатній ужиток продуктів, багатих солями калію і магнію (сирі фрукти, овочі, соки, сухофрукти), що сприятливо впливають на стан серцевого м'язу. Доцільно обмеження повареної солі до 10г у день при обмеженні солоностей (оселедець, солоні огірки, гриби), зловживання якими сприяє підвищенню артеріального тиску, затримці рідини в організмі, утрудненню роботи серця.

З метою нормалізації мікрофлори товстої кишки людям похилого віку корисні спеціалізовані кисломолочні продукти - кефір і творог, збагачені  корисними біфідо- та лактобактеріями (наприклад, біокефір).

При готуванні їжи можна ширше використовувати зелень, овочеві і фруктові соки, хрін, цибулю, часник, сельдерей, петрушку, морську капусту, перець, які не тільки покращують смак блюд, але також містять мінеральні солі, вітаміни, фітонциди тощо.   посилюють рухову і секреторну функцію кишечника, зменшують у ньому гнильні процеси.

Важливим аспектом правильного харчування є ретельне пережовування їжі. Процес насичення при цьому відбувається значно щвидше, а кількість спожитої їжі зменшується в 2 – 3 рази. Протягом  години після обіду чи вечері не можна приймати горизонтальне положення, оскільки у цей час їжа переходить зі шлунку у 12 – палу кишку, куди виділяється жовч. У горизонтальному положенні тіла жовч затікає у шлунок, що може обумовити пошкодження його слизової оболонки.


9. До напоїв, які регулярно вживаються літніми людьми можно віднести чорний і зелений чай.

Чай є стимулюючим напоєм, який підвищує працездатність, зменшує втому. Основними компонентами чаю є кофеін (має тонізуючу дію), таніни (надають чаю терпкий привкус), ефірні масла, вітаміни С.В.P та мікроелементи.. Поряд з цим, при зловживанні чорним чаєм можуть виникати безсоння, вранішня слабкість, підвищена подразливість, передчасна втома, посилюється варикозне розширення вен. Крім того,  з пуринів, які містяться у чаї, утворюється сечовина, тому при його надмірному споживанні можуть виникати порушення обмінних процесів, загострюватися подагра з посиленням болю у суглобах. Чай потрібно зберігати ізольовано від продуктів, які мають різкий запах. Не слід тримати чай у відкритій пачці, його необхідно пересипати у спеціальний посуд з кришкою.

Зелений чай виробляється з тієї ж сировини, що і чорний. Цукор і молоко з зеленим чаєм не сумісні. Краще пити його з медом або сухофруктами. Зелений чай рекомендується заварювати повторно, але не більше 3 разів. Зелений чай вважається хорошим профілактичним засобом від атеросклерозу і, навіть, від раку. Він знижує тиск, укріплює стінки судин, має сильну антибактеріальну дію і подовжує життя.

Слід пам ятати про шкідливість вживання гарячого чаю (зокрема, це може спричинити опіки, виразки стравоходу і навіть провокують розвиток раку).

Важливим елементом раціонального харчування є дотримання режиму прийому їжі. Найбільш раціональним є чотириразове харчування. Перший сніданок повинний складати 25% загальної добової калорійності, другий - 15%, обід - 35% і вечеря - 25 %. Останній прийом їжі не пізніше, ніж за дві години перед сном. Деяким особам може бути рекомендований і дробовий режим харчування - п'яти - або шестиразовий прийом їжі (невеликими порціями). Включення в харчування розвантажувальних днів (сирних, кефірних, овочевих) повинне проводитися тільки за рекомендаціями і під контролем лікаря.


11.    Сучасні пенсіонери – це люди з широким колом інтересів у галузі політики, економіки, мистецтва. Літня людина повинна і може брати участь у рішенні соціальних і політичних проблем, знайти можливості для докладання  своїх сил на благо суспільства, але в новій якості, вирішуючи в кожному  конкретному випадку посильні задачі, і почувати себе повноцінним громадянином своєї країни. Треба підкреслити, що для людей старшого покоління актуально також збереження тих культурних цінностей, традицій, що супроводжували їх усе життя. Це   слід брати до уваги при організації освітньої і клубної діяльності серед людей похилого віку, при організації волонтерського руху і груп само і взаємодопомоги.

Яка роль людей літнього віку – волонтерів та членів громадських організацій у забезпеченні активного довголіття населення ?

В першу чергу, людина пенсійного віку не має бути самотньою.   Відомо, що самотність негативно позначається на стані здоров'я людини, на потребі в медичній і соціально-побутовій допомозі, підвищує ризик розвитку захворювань, насамперед серцево-судинної і нервової систем.

Так, Соціологічне опитування міських жителів літнього  віку   виявило, що 40% опитаних  не мають друзів. Близько 30% людей похилого віку, які живуть з родичами, почувають себе самотніми і це має назву „самотність в сім”ї”.

Разом з тим, дані тривалого спостереження за станом здоров'я самотніх людей похилого віку показали, що   пенсіонери, які відвідують   клуби, ветеранські організації, волонтерські центри та інші заклади  почували себе фізично і психологічно значно краще, ніж  ті, що усамітнюються  у своїй оселі.

Американські дослідники встановили, що рівень смертності осіб пенсійного віку прямо залежить від  наявності чи відсутності спілкування, емоційного єднання, любові, дружби, а не тільки від їхнього матеріального стану і соціального обслуговування. Так, спостереження за групою людей похилого віку протягом двох з половиною років показало, що більше всього померлих виявлено серед самотніх людей, що не підтримують соціальних контактів з іншими, у два рази менше серед людей, що активно контактують з навколишніми і в 3 - 4 рази менше серед тих, хто був задоволений підтримкою свого оточення.

Дружні відносини, дружня підтримка сприяють зміцненню серцево-судинної системи, допомагають пережити стресові ситуації, позитивно впливають на психологічний статус людини.   Активні люди краще переносять несприятливі стресові впливи. Участь у волонтерському русі, у роботі громадських організацій, у клубах, центрах для ветеранів допомагає знайти друзів, однодумців.

Як правило, з віком розвивається комплексна, хронічна патологія, знижується фізична активність. Разом з тим це не заважає переважній більшості (до 80% осіб у віці до 70 років) стати активними членами суспільства. Ця категорія людей може не тільки брати від суспільства, але і віддавати сили, знання, уміння суспільству, що, безумовно, позитивно позначається на стані їхнього здоров'я.


12. Які завдання ставлять перед собою волонтери?

Основним завданням волонтерів є надання підтримки людині, що вийшла на пенсію, допомогти їй адаптуватися до нових умов життя, залучення її до виконання суспільної роботи, переконання, що  її допомоги потребують інші люди.

При цьому, важливо з'ясувати здатності   людини і запропонувати їй роботу на громадських засадах відповідно до цих якостей.

Однієї з найбільш чисельних і авторитетних організацій пенсіонерів  є Рада Організацій ветеранів України. Основною метою її діяльності є захист законних прав, соціальних, економічних, культурних, національних і інших інтересів своїх членів.  На її базі започатковано найбільше об”єднання волонтерів – Волонтерський центр „Пенсіонер”, який має осередки в усіх регіонах України і налічує більше, ніж півмільйона членів.

Найцінніше у волонтерській роботі є не тільки допомога немічним людям, але і зміна психології самих волонтерів. Вони не чекають допомоги, а піднімаються над своїми проблемами і простягають руку допомоги тим, хто це потребує, вони не чекають на дружбу, а віддають свою дружбу і любов іншим людям.


13. Великі можливості для проявлення соціальної активності дають освітня і клубна діяльність. Сьогоднішні пенсіонери мають високий рівень освіти, високі моральні якості, великий професійний досвід і знання. Чи можуть на волонтерських засадах    бути створені клуби, університети третього віку, школи здорового способу життя?

Клуби, тематика яких різноманітна і найчастіше визначається професійним досвідом і організаторськими талантами волонтерів-ініціаторів, поєднують пенсіонерів для добрих справ, для спілкування, для проявлення своїх талантів і здібностей, для реалізації своїх культурних і духовних інтересів

Важко перелічити можливі типи клубів. Це може бути клуб навчання основам здорового способу життя.  Клуби ближнього туризму покликані не тільки надавати нову інформацію, пов'язану з історією краю, міста, вулиці, будинку, долями людей, але і поєднувати її зі сприятливою дією на організм рухової активності. В Україні користуються великою популярністю співочі клуби. За останні десятиліття в усьому світі серед пенсіонерів стали популярні танцювальні клуби, під час танців фізичне навантаження поєднується (під час ритмічних рухів працюють інші групи м'язів) зі сприятливим емоційним станом, гарним настроєм і можливістю для спілкування. Досить популярні в пенсіонерів клуби аматорів поезії, літературні клуби. Аматори історії свого краю можуть створити краєзнавчий клуб. Можуть бути клуби зустрічей з цікавими людьми, клуби фронтових друзів і багато інших. Популярні клуби по захисту екології, клуби садівників. Як правило, клуби екологічної спрямованості залучають до своєї роботи і школярів.

Організаторами і керівниками клубів повинні стати самі літні люди, у минулому професіонали в тій чи іншій галузі. Поширені також клуби народної творчості, прикладного мистецтва, що створюють умови для розвитку творчих здібностей пенсіонерів.   Такі клуби можна створювати не тільки в організаціях, що поєднують пенсіонерів, але й у школах, бібліотеках, музеях, Будинках ветеранів, Територіальних центрах соціального обслуговування пенсіонерів, у Радах місцевого самоврядування і т.д.


14. Спорт, активний відпочинок і туризм є важливими чинниками в процесі реабілітації й адаптації людей літнього віку?

Туризм більш легкий для літніх людей, ніж спорт, і тому стає першим кроком на початку інтенсивної і систематичної фізичної активності пацієнтів. Рухові обмеження значно знижують життєві можливості, служать причиною  стресу та втрати віри в себе. Спорт і туризм створюють можливість установлювати незалежні і різноманітні контакти, допомагають одержати упевнену й ефективну життєву підтримку, так необхідну старшій людині.

Прагнення до активних форм проведення вільного часу сприяє соціальній адаптації, тоді як орієнтація на пасивно-споглядальні види дозвілля зумовлює зниження загального життєвого тонусу старших людей, поглиблення їхньої соціальної ізоляції. Подібна активність сприяє переходові їх від споживання до продуктивної діяльності, до свободи вибору занять, що відповідають спроможностям, задаткам і захопленням людини.


15.  Чи  має в Україні розвиток Університетів третього віку?

В Україні Університети третього віку організуються на базі Центрів здоров’я, територіальних центрів соціального обслуговування пенсіонерів, а також навчальних закладів різного рівня. Їхня основна мета – навчання провідним принципам здорового способу життя, а також поглиблення знань за інтересами: мовознавство, історія краю, музика, література, комп’ютерна грамотність тощо. Велику роль у розвитку цього напрямку має постійна підтримка з боку Фонду народонаселення ООН.


16.  так якіж загальні рекомендації літнім людям для забезпечення активного довголіття ви можете дати, щоб виглядяти і почувати себе  молодше  свого віку ?

Досі не має таких ліків, щоб випити, і в залежності від дози, продовжити своє життя на дні, місяці і роки. Але є чудовий вислів стародавніх мудреців : ми не від того перестаємо любити, що старіємо, а від того старіємо, що перестаємо любити. і поки ми кохаємо близьких нам людей – чоловіків та жінок, любимо наших дітей і онуків, любимо і пам’ятаємо наших батьків, любимо людей з ким ми живемо і  працюємо – ми будемо жити довго і щасливо.